fbpx

Första hjälpen vid kvävning och de vanligaste kvävningsriskerna

barn som äter på leksaker

Många tillbringar en hel del tid tillsammans med sina barn, under noga uppsikt, men vissa faror uppstår så snabbt att vi knappt hinner reagera. En av dessa favor är just när ett barn sätter någonting i halsen.

När en kvävning inträffar så börjar hjärnceller att dö inom loppet av fyra minuter. Fullständig hjärndöd uppstår redan efter 10 minuter, vilket ger dig begränsat med tid att utföra första hjälpen. Personen som kvävs kan ofta inte själv kan påkalla hjälp vilket leder till att vissa kallar kvävning för ”den tysta mördaren”.

Det är bra att veta vilka de vanligaste kvävningsriskerna är, hur du kan identifiera tecknen på att en person har satt något i halsen och hur du ska göra första hjälpen vid en kvävning. Kunskapen gör oss säkrare och lugnare, och som småbarnsförälder, brukar dessa vara speciellt välkomnande känslor.

De vanligaste kvävningsriskerna

Mat är en stor kvävningsrisk både bland unga barn och äldre. ”Barn ska alltid äta under uppsikt. Och en av de största farorna – korv – ska alltid skäras i halvmånar.
– Just korv suger sig kanske lättast fast i luftvägarna. Flera barn har dött av korvbitar”, säger Marit Berglund, expert på barnlivräddning.

Hela vindruvor har en form som också lätt lägger sig i halsen. Livsmedel som har skurits i för stora biter och är svåra att svälja är också risk, även större nötter. Att undvika problematiska livsmedel och skära i mindre bitar hjälper till att eliminera risken för kvävning.

Barn äter och suger gärna på leksaker och små bitar eller trasiga delar, vilka kan fastna i halsen och kan orsaka ytterligare skador när det passerar genom systemet. Du kan minimera kvävningsrisken genom att köpa leksaker lämpliga för barnets ålder, slänga trasiga leksaker och uppmärksamma tecken på kvävning, se nedan.

Tecken på kvävning

Du har mindre än 10 minuter på dig att hjälpa någon som kvävs, så det är viktigt att snabbt känna igen de olika tecknen vid kvävning. Hörbara tecken inkluderar kväljningar och upprepad hosta. Om personen kan hosta så är troligen luftvägen inte helt blockerad. Men kom i håg att i många fall finns inga hörbara tecken eftersom offret blir oförmögen att prata eller göra ljud.

Några av de vanligaste ohörbara tecknen inkluderar panikslagna rörelser där man kanske griper tag om sin egen hals. Om luftvägen har varit blockerad en viss tid innan du hunnit fram till offret, kan offrets ansikte skifta till blått, eller så kan de förlora medvetandet. Detta är allvarliga tecken och kräver omedelbar medicinsk hjälp och första hjälpen.

Första hjälpen vid kvävning

Ditt handlingsätt varierar beroende på om du hanterar en fullständig eller partiell blockering av luftvägen. Personen som kvävs kan vara förmögen till att själv ta ut föremålet utan assisterad hjälp utifrån när det handlar om partiell blockering. De får fortfarande syre, så då har du mer tid att hjälpa till om de inte kan frigöra luftvägarna. En fullständig blockering kräver en snabb och bestämd handling då ambulanspersonalen kanske inte hinner fram i tid för att rädda personen.

Heimlich manöver

Heimlich manöver är en metod för att hjälpa till när någon är utsatt för en kvävningssituation. För att utföra den ska man stå bakom personen och snabbt lägga sina armar om kroppen. Sedan ska man knyta den ena handen och placera den med tummen ovanför naveln nedanför bröstbenet och  den andra handen ovanpå. Sedan ska man trycka inåt och uppåt och lufttrycket från lungorna kan då få föremålet att lossna. Metoden är viktig att kunna, och vi på Dechoker rekommenderar alla att kunna ge första hjälpen vid en kvävningssituation.

Men tyvärr fungerar inte alltid  Heimlich manöver och ju högre vikt den utsatte är, desto svårare är det att utföra manövern. Sitter personen i rullstol kanske metoden inte går att utföra för man kan helt inte få upp personen tillräckligt snabbt.

Dessutom läggs en betydande mängd kraft vid tryck mot buken, vilket kan leda till skada av mjukvävnad och brutna revben. Men när du står inför valet mellan att orsaka smärta eller eventuellt förlora någon du älskar på grund av kvävning, så gör du vad du måste göra. När standardprotokollet inte ger det resultatet som du vill, det är här vi kan komma in. Med våran innovativa utrustning som kallas för “Dechoker” är det ytterligare ett sätt att avlägsna föremål från kvävningsoffrets hals. I skrivande stund finns det flera registrerade fall där Dechoker har räddat liv. Dechoker är FDA klass I märkt medicinsk utrustning och är lätt att använda. Vid användning placeras masken över kvävningsoffrets mun och röret placeras mot baksidan av käken. När masken är i rätt position drar man i handtaget för att skapa ett sugtryck, och föremålet trillar ner i maskens behållare.

Vem bör ha en Anti-kvävningsutrustning?

Dechoker är liten till formatet och passar perfekt ner i familjens första-hjälpen låda. Men det är inte bara familjer med småbarn som drar nytta av den här anti-kvävningsutrustningen. Äldre personer som bor själva löper också större risk att kvävas och de kan kanske inte få medicinsk hjälp i tid. Dechokers design gör det möjligt för vem som helst att använda den på sig själv, vilket kan upplevas som en extra trygghet. Utrustningen kommer i tre olika storlekar, från småbarn till vuxen.

Många kvävningsolyckor sker på restauranger, men de kan sakna resurser för att agera snabbt. Dechoker kräver ingen speciell träning, första personen som kommer fram till offret kan utöva första hjälpen. Vårdhem och hemtjänst kan även få stor nytta av Dechoker då de assisterar en högriskgrupp. Det här är även en perfekt produkt för skolor, särskilt grundskolor, då yngre barn har lätt för att sätta i halsen. Sjukhus, ambulanser, polisbilar är andra ställen där Dechoker passar perfekt, liksom företag, shoppingcenter och andra offentliga platser.

Är du intresserad av att veta mer om fördelarna med Dechoker eller vill du beställa en till din familj eller företag? Klicka här för att utforska Dechokers produkter, få en fulländad steg-för-stegguide om hur du kan kan använda den här utrustningen vid en kvävningssituation och lär dig mer om hur den tysta mördaren skadar familjer varje år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *