fbpx

Hur du pratar med dina barn om kvävningsförebyggande åtgärder

mamma pratar med sin son

Ingen familj vill väl tänka på kvävningsolyckor, men tyvärr är det någonting som kan inträffa, ibland då vi minst anar det. Omkring 900 människor uppsöker akut vård varje år på grund av kvävning i Sverige.

Vi tror att det bästa sättet för att minska risken för kvävning är att vara förberedd i fall det händer.

Här tar vi upp tips och idéer hur man kan lära hela familjen att förhindra kvävning och vad man ska göra om en nödsituation uppstår. Det är viktigt att prata med våra barn, om de inte vet att kvävning finns, kan det bli svårare för dem att agera och reagera i fall de någon gång behöver påkalla hjälp.

Starta samtalet: Vad är kvävning?

Att prata med barn om nödsituationer som kvävning kan vara knepigt, för vi vill att de ska förstå situationens allvar, samtidigt som vi inte vill skrämma upp dem. Men som så många andra saker i livet, tror vi att även när det kommer till kvävning, är ärlighet den bästa strategin.

Börja ditt samtal med dina barn genom att helt enkelt fråga dem om de vet var kvävning är. Arbeta från den utgångspunkten, beroende på hur de svarar och hur gamla de är får du styra samtalet. Det viktigaste de behöver förstå är att de saker/ föda som vi stoppar i oss, ibland kan fastna och vara mycket farligt.

Om du tycker att det är lämpligt kan du be dina barn att ta några djupa andetag eller hålla andan i ett ögonblick. Berätta för dem att de inte kan hålla andan för länge, eftersom andningen är mycket viktig för vår kropp. Be dem sedan försöka svälja och känna efter hur det känns. Kunde de känna något annorlunda i halsen? Förklara att när någon kvävs av en matbit eller något annat objekt, så fastnar det i halsen, vilken vi också använder när vi andas.

Dessa begrepp kan verka rudimentära, men vi anser att det är viktigt för barnen att förstå vad kvävning är så att de också blir motiverade att själv förhindra kvävning. Känner du hur viktigt det är att kunna andas, inte sant? 

Nästa steg: Förhindra kvävning tillsammans

När dina barn förstår vad kvävning är och varför det är farligt, arbeta tillsammans som ett ”lag” för att förhindra kvävning i hemmet. Prata om vilka saker barnen kan kvävas på, till exempel leksaker och andra små hushållsartiklar. I stället för att bara säga, “sätt inte det i munnen”, försök att lägga till, “som kan orsaka kvävning. Kommer du ihåg vad vi lärde oss om kvävning?”. Få äldre syskon involverade genom att lära dem varför det är så viktigt att alltid plocka upp små leksaker efter sig.

Det är också mycket viktigt att prata om livsmedel som orsakar kvävning. Arbeta för att utveckla goda matvanor och använd gärna tipsen nedan när du förklarar för barnen samtidigt som du återknyter om vad kvävning är:

”Tugga din mat helt och noggrant. Det finns ingen anledning att stressa. Ibland kvävs människor när de försöker svälja för mycket, för snabbt. Proppa inte munnen full. Ät inte heller när du springer omkring. Du kanske svälja fel när du springer runt. Man ska sitta ner när man äter och äta i lugn och ro. Ät inte medan du ligger ner. Visst, det låter trevligt att ha ett mellanmål i soffan medans du ligger och tittar på TV, men det är svårt att svälja när du ligger, även för vuxna. Du borde alltid sitta upprätt när du äter.”

Vad ska man göra i en nödsituation

Slutligen, om ditt barn är gammalt nog, kanske du vill prata om vad man ska göra om någon kvävs. Lär dem “universalsymbolen” för kvävning, händerna runt halsen. Berätta för dem att du kommer att fråga: “kvävs du?” Om de gör det tecknet, ska de försöka svara genom att nicka. Lär dem att om de eller någon som de ser håller på att kvävas, måste de omedelbart söka upp en vuxen.

Om du anser att det är lämpligt kan du också visa dem videor på första hjälpen, till exempel den här videon Så fungerar Dechoker.  Svara på barnens frågor utan att överbelasta dem med information och låta dem känna sig ”stolta” av sin kunskap. Precis som att vara förberedd hjälper oss vuxna att vara mindre oroliga, så kan också information och planering hjälpa barnen att känna sig säkrare. För att lära er mer om kvävningsförebyggande åtgärder, kan ni läsa vidare här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *