fbpx

Min kompis barn höll på kvävas

krypande barn med tops i munnen

”Vad trevligt att ser er igen” sa min vän och gav mig en varm kram då jag och dottern steg in i hennes lägenhet. Framför oss hade vi planerat en härlig dag tillsammans med våra båda ettåriga döttrar. Min dotter tyckte att det var roligt att hälsa på hos dem, nya leksaker, nya skallror, nya ankor som pep och sjöng diverse olika trudelutter. Jag såg framemot att ungås med min kompis, vi brukade kunna prata i timmar om allt möjligt. Det skulle bli en fin dag tillsammans.

Vi satte ner barnen på golvet som genast började stappla runt i vardagsrummet innan de båda dunsade ner på var sitt ställe, självklart gnagandes på varsin leksak. Det hör liksom åldern till, konstant dreglande och konstant gnagande på någonting. Min vana trogen checkade jag av omgivningen efter småsaker som inte skulle vara lämpliga att stoppa i munnen, samtidigt som jag också visste att min kompis hade hela lägenheten härligt barnsäkrad. Det fanns petskydd till kontakterna, fönsterspärr, klämskydd till dörren. Här var det enkelt att vara.

Det skulle bli en härlig dag

Vi sattes oss i soffan med en god kopp kaffe och började prata. Plötsligt såg jag att min kompis dotter såg så konstig ut. Jag såg hennes ryggtavla, där hon satt halvt under matsalsbordet. Varför rycker hon så konstigt? Helt plötsligt tippade hon åt sidan. Vi sprang fram till henne och lyfte upp henne, hon var alldeles röd i ansiktet och stora vidöppna ögon av skräck. Vi tittade i munnen på henne, herregud hon håller på att kvävas!

Den här mysiga dagen tillsammans med min kompis slutade med oss två hysteriska mammor, gripna av panik, utförandes hårda ryggslag på det lilla barnets kropp. Varje sekund kändes som en evighet, herregud hon andas ju inte, hon kommer att dö, nu dör hon. Men så helt plötsligt ramlade det ut en möbeltass ur hennes mun. Vi åkte illfart till akuten. Tårar. EN.SÅDAN.RÄDSLA.

Den lilla flickan hade fått tag på det enda som egentligen var farligt i rummet, nämligen en möbeltass. Sittandes två meter ifrån oss höll hon på att kvävas. Vad hade hänt om vi inte hade sett henne just då? Om vi fixat med lunchen i köket? En allvarlig olycka höll på hända mindre än två minuter i från oss men det var knappt att vi märkte någonting. Nu förstår jag vad man menar då man kallar kvävning för ”Den tysta mördaren”.

Saknas kunskap om förebyggande åtgärder

Det här var den utlösande faktorn som fick mig att lära mig mer om kvävning och första hjälpen vid ett luftvägsstopp. Det som gjorde att jag  började blogga om kvävningsbyggande åtgärder och bestämde mig att introducera Dechoker i Sverige. Dechoker är ett första hjälpen-verktyg vid en kvävningssituation. Dechoker har framgångsrikt har räddat livet på vuxna och barn runt om i värden sedan den uppfanns 2011.

Är du beredd om en kvävningssituation uppstår? För det kan hända alla. Vet du vad man ska göra?

Vill du lära dig mer om kvävning och kvävningsförebyggande åtgärder, är du välkommen att titta in här

Tillsammans kan vi rädda liv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *