fbpx

Ökad användning av Dechoker inom äldreomsorgen

Dechoker har fått en stor medicinsk påverkan inom den medicinska världen när det kommer till ålderdomsvården. Hur Dechoker framgångsrikt har implementerats på olika vårdhem, sjukhem och äldreboende runt om i Europa, och sedan framgångsrikt räddat liv, har vi tidigare presenterat i våra studier.

Vid den stora Demens-, Care & Nursing Home Expo i Birmingham tidigare i år (26–27 mars 2019) i England vann Dechoker Innovation Excellence-priset. Dechoker fick mycket uppmärksamhet för sin innovativa och avancerade produkt och motiveringen löd:

“En originell, kostnadseffektiv och operativ produkt eller tjänst som verkligen kommer att påverka positiva förändringar inom vårdsektorn.”

Äldre människor har en högre risk för kvävning på grund av flera olika orsaker, exempelvis minskad salivproduktion, tandproblem som kan orsaka tuggsvårigheter eller på grund av olika sjukdomar och hälsotillstånd. Parkinsons och sviterna efter en Stroke är exempelvis sjukdomar som kan orsaka sväljproblem. I en rapport från England sommaren 2018 kunde man utläsa att det hade skett 68 kvävningsdödsfall på vårdhem under ett år i England, men att det faktiska antalet kunde vara mycket högre eftersom många offer senare dör på ett sjukhus.

På flera vårdhem runt i Europa

Nu har Dechoker, vår innovativa första hjälpen- enhet, börjat installeras på fler och fler vårdhem både i Storbritannien och Spanien, och vi har fått dussintals rapporter om liv som räddats. I många av dessa rapporter försökte utbildad vårdpersonal först avvärja luftvägstoppet genom att utföra ryggdunkar och buktryck men utan att nå resultat.

I ett fall i Storbritannien utförde vårdgivaren ryggdunkar men kunde inte utföra buktrycken på en 85-årig man på grund av hans storlek. Lyckligtvis var de då i stånd att lossna föremålet han kvävdes av genom hjälp av Dechoker.

Vårdpersonalen rapporterade också att säkerhetsanordningen var “lätt att använda” och ett “oumbärligt” tillägg på sina anläggningar. I nästan alla rapporterade var orsaken till kvävning mat, även finfördelad och passerad mat med ”låg risk” för kvävning. Fortfarande uppstod dessa nödsituationer.

Vi känner oss stolta

När vi hör historier som dessa är vi så stolta över att vår enhet var där för dessa kvävningsoffer och när standardprotokollet inte fungerade i dessa fall är vi glada över att personalen hade ett annat alternativ att prova. Med tanke på Dechokers framgång vid luftvägsstopp hos äldre på vårdhem kan man fråga sig om den borde vara en standardutrustning i varje vårdhem runt om i världen? Varje plats där en grupp av de mest utsatta kvävningsoffren samlas bör ha alla livräddningsalternativ tillgängliga. Det omfattar inte bara vårdhem utan även skolor och daghem som fylls med en annan grupp personer med hög risk för kvävning – småbarn.

Precis som hjärtstartare de senaste åren blivit vanligt i alla offentliga utrymmen, kan Dechoker också bli en ny standard för vård inte bara i vårdhem, utan överallt. Du kan lära dig mer om Dechoker och hur den fungerar här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *