fbpx

Se upp för dessa livsmedel- kvävningsrisk?

barn äter ett coctailäpple

Vi får ofta frågan från föräldrar om hur man förhindrar kvävning på bästa sätt i hemmet. Även om vi gladeligen ger råd om risker i hemmet, är sanningen den att den största orsaken till kvävning är livsmedel.

Några av de bästa råden som vi vill ge er föräldrar är att lär er känna till de olika livsmedlen som lätt orsakar kvävning. Hur viktigt det är att ha kunskap om dessa livsmedel kan man läsa om i den här intressanta studien.

Små barn löper större risk att sätta i halsen än vuxna då luftrören är mindre och förmåga att tugga och svälja fortfarande är under utveckling. Äldre människor och de med särskilda hälsotillstånd som försvårar förmågan att svälja löper också större risk, speciellt när det kommer till vissa livsmedel. Servera dessa livsmedel i små bitar och håll koll på ditt barn när de äter.

Korv

Korv brukar vara en storfavorit hos barn, men korven kan ha en lurig konsistens och form, vilket gör att varmkorv och andra typer av korv är ett av de vanligaste livsmedlen som sätts i halsen och orsakar kvävning. Var noga med att skära den i små, ojämna bitar innan den serveras. Vissa experter rekommenderar att skära varmkorvar på längden.

Hårt godis och tuggummi

Platta klubbor och karameller är bättre än runda godisbitar. Se upp med runda hårda tuggummibollar, dessa kan enkelt fastna i barnets hals. De flesta experter är överens om att tuggummi inte är lämpligt för barn under 5 år.

Nötter

Hela nötter en av de största riskerna för kvävning. Många experter rekommenderar att man ska avstå helt från att ge sitt barn jordnötter eller andra nötter innan de fyllt 4 eller 5 år.

Hela vindruvor, råa morötter och äpplen

Färska och råa livsmedel är ett gott och hälsosamt mellanmål. Kom ihåg att alltid skära det i små bitar, mindre än vad du tror. Även vindruvor bör skäras i små bitar. Då blir de lättare att tugga och risken att de fastnar i halsen minskar i fall barnet sväljer innan det tuggats ordentligt.

Popcorn

Storleken och formen på popcorn gör det svårt för barn att svälja ner. Konsistensen gör att det förblir en enhetlig klump även fast det mjukas upp av saliv vilket gör det svårt att få loss ifall det fastnat i halsen. Se även upp för popcornkärnor!

Jordnötssmör

Bre alltid jordnötssmöret i ett tunt lager istället för att ge det i en stor klump. Texturen kan vara för tjock för att ett barn ska kunna svälja det.

Marshmallows

Överraskande nog så kan också mjuka livsmedel innebära en stor risk. Marshmallows tillhör en av de vanligaste riskerna då barn ofta har problem med att tugga det ordentligt.

De risker som dessa livsmedel medför gäller småbarn. Det är även viktigt att vara medveten om att vilken mat som helst -till och med vatten – kan innebära en risk för människor med svårigheter att svälja, som kan ske efter en stroke. Dessa patienter och deras vårdgivare bör kolla med en läkare om vilka livsmedel som utgör större risker.

Det är viktigt att vara medveten om dessa risker, men trots det kan nödsituationer uppstå. Därav är också ett av våra bästa tips att utbilda dig själv inom första hjälpen vid kvävning. Dechoker är en innovativ och lättanvänd enhet som finns i storlekarna “småbarn”, ”barn” och “vuxen”. Vi ser gärna att varje förälder eller vårdgivare till en högriskperson ska ha tillgång till den här livräddaren, som ett komplement till de traditionella första hjälpen-metoderna så som buktryck.

Läs mer om våra bästa tips för första hjälpen vid kvävning här, och lär dig hur den innovativa Dechokern fungerar här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *