fbpx

Sväljproblem efter en stroke

allvarlig äldre man med en kvinnas hand på axel

Stroke drabbar 30 000 svenskar om året och av dem får ungefär hälften sväljproblem efter insjuknandet.

Om du eller någon närstående har drabbats av en stroke, är du förmodligen redan bekant med tecken så som svaghet eller domningar i en arm, ben eller ansiktet. Precis så som en stroke kan påverka dessa stora muskler, kan också musklerna och nerverna som kontrollerar vår förmåga att svälja drabbas.
Att svälja kan verka enkelt, men det är i själva verket en samordnad serie av händelser som skyddar dig från att kvävas av maten, vilket kan leda till allvarliga skador eller dödsfall. I dagens blogginlägg vill vi belysa hur viktigt det är med kunskap när det kommer till sväljsvårigheter  som kan uppstå hos strokedrabbade personer. Känner du någon som är drabbad eller kanske jobbar inom vård med strokepatienter, får du självklart dela denna bloggartikel. Tillsammans kan vi kanske rädda liv!

Att svälja

En vanlig sväljning innefattar att tugga mat med hjälp av musklerna i ansiktet, käken och tungan. Man måste också kunna känna maten i munnen så tungan kan hindra oss från att sätta i halsen, och flytta runt maten i munnen för att försäkra sig om att maten är ordentligt tuggad. Sedan används musklerna i ansikte, käke och tunga för att driva vidare maten ner i halsen. Musklerna samarbetar för att skapa en våg bakåt. När matstrupen känner maten så stängs struplocket (vävnad som täcker luftröret) ihop för att förhindra att maten hamnar i luftvägen. Efter det börjar matstrupen att skapa en till serie av våg-liknande sammandragningar för att driva ner maten till magsäcken.

Om en stroke resulterar i förlust av känseln eller muskelfunktionen vid sväljande, uppstår dysfagi (sväljsvårigheter) och en kvävningsituation kan lätt uppstå. Ett vanligt tecken vid stroke är en hängande mun eller sluddrigt tal. Personer med dessa symptom har förlorat helt eller delvis känseln och muskelfunktionen som styr munnen. Detta kan störa sväljprocessen, från att sätta biten i munnen till att föra maten ner i strupen. Om tungan inte kan flytta födan till svalget och sväljreflexen uteblir, samlas matrester i munnen och måste rensas bort för hand.

All onormal samordning av dessa funktioner kan resultera i svårigheter att svälja eller kvävning.

Sväljproblem

Du bör kontakta din läkare omedelbart om du har problem med att svälja eller upplever att du har börjat sätta mat i halsen. Vanliga symtom brukar vara en obehagskänsla i halsen, hosta, dreglande, harklingar under måltid och onormala huvud- och nackrörelser för att underlätta sväljande. Om möjligt bör du undvika mat och dryck tills du har träffat en läkare eller annan sjukvårdspersonal. En logoped kan testa din förmåga att svälja och upptäcka eventuell risk för kvävning.

Vad man ska äta

En logoped kan testa din förmåga att svälja med olika typer av livsmedel, allt från vätska till kyckling. Varje person kan ha olika svårighetsgrader och din talpedagog kan berätta vilka livsmedel som du bör undvika. De flesta behöver en speciell diet tills de fått tillbaka styrkan och känseln i munnen. Vanligtvis får man finfördelad eller passerad mat som är lättare att svälja tills styrkan kommer tillbaka.

Hantering av Dysfagi efter Stroke

Om du har svårigheter att svälja efter en stroke, är det viktigt att tillsammans med din logoped jobba för att bli så återställd som möjligt. Ju mer man tränar desto större är chansen att du återfår munnens tidigare förmåga. Tills du blir återställd så bör du undvika livsmedel med hög riskfaktor, så som varmkorv och vindruvor. Det är bra att äta långsamt och ta små, små bitar.

Det var några tips från oss. Vi på Dechoker erbjuder ett hjälpmedel som kan hjälpa till om en kvävningssituation skulle uppstå. Vill du läsa mer och lära dig om våran första hjälpen-lösning, är du välkommen att kika in här 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *