fbpx

Kvävning och småbarn

närbild på barn som äter vindruvor

Kvävning är en ledande orsak både till skadliga tillstånd och dödlighet bland barn, särskilt barn i åldern 3 år eller yngre. Mat, mynt och leksaker är de främsta orsakerna till kvävningsrelaterade skador och dödsfall.

Vissa egenskaper, såsom form, storlek och konsistens hos vissa leksaker och livsmedel ökar risken för att orsaka kvävning hos barn. I dagens inlägg kommer vi ta upp fakta om kvävning, speciellt om kvävning hos barn. Visste ni att latexballonger också är en vanlig orsak för kvävning? Läs mera nedan så får du en massa nyttig information för att undvika kvävning hos småbarn.

Kvävning som inte är relaterad till mat.

Mynt och leksaker står för de flesta kvävningsolyckor som inte är relaterade till mat bland barn. Att köpa leksaker för större barn med yngre syskon utgör en utmaning för föräldrarna. De kan vara svårt att möta lekbehoven hos de äldre barnen samtidigt som man måste anpassa säkerhetsbehoven för ett yngre syskon. Leksaker som är acceptabla för äldre barn har ibland små eller löstagbara delar vilka kan utgöra en kvävningsrisk för det yngre syskonet.

Livsfarliga ballonger

Av alla barnens produkter är latexballonger den främsta orsaken till kvävningsdöd och de flesta av dessa dödsfall sker bland barn som är yngre än 6 år.

bebis som äter på en ballong
Ouppblåsta och bitar av trasiga latexballonger utgör en särskild risk för kvävning

Ouppblåsta ballonger och bitar av trasiga latexballonger utgör en särskild risk på grund av deras förmåga att forma sig efter barnets luftvägar och bilda en lufttät försegling.

Förutom objekt som anpassar sig utgör runda, äggformade eller cylindriska föremål, såsom bollar, kulor och sfäriska leksaker eller leksaksdelar, den största risken för kvävningsdöd. När de här objekten är av ungefär samma diameter som ett barns övre luftvägar, kan de helt täppa till luftvägarna och vara svåra att få bort med räddningsmanövrar.

Leksaksmärkning, korv och högriskfaktorer

Som konsument och förälder måste man vara medvetna om att bara för att en leksak finns ute på marknaden är det inte en garanti för att leksaken är säker. När man köper en leksak måste man undersöka den noggrant innan man ger den till ett barn. Kom ihåg att leksaker som köps på second hand, i olika leksaksautomater och på olika ställen på internet är inte alltid märkta med lämpliga varningstexter och innebär därmed en utmaning för konsumenter som vill göra säkra inköp.

Varmkorv är maten som oftast förknippas med dödlig kvävning bland barn. En varmkorv är cylindrisk, av luftvägsstorlek och kan tryckas samman, vilket gör det möjligt för den att kila tätt fast i ett barns hypofarynx och helt blockera luftvägen. Annan högriskmat brukar vara hårda godisar, jordnötter/nötter, frön, hela druvor, råa morötter, äpplen, popcorn, klickar av jordnötssmör, marshmallows och tuggummi. Många av dessa livsmedel, såsom runda godisar, vindruvor, marshmallows, och korv, har liknande fysikaliska högriskegenskaper vilka skapar effektiva pluggar för luftvägarna. I likhet med latexballonger kan jordnötssmör forma sig efter luftvägen och bilda en seg tätning som är svår att få bort eller få ut.

Det är anmärkningsvärt att många livsmedel som förknippas med en ökad risk för kvävning, är konstgjorda.

Det är anmärkningsvärt att många livsmedel som förknippas med en ökad risk för kvävning, är konstgjorda. Vi frågar oss på Dechoker varför egenskaperna hos dessa livsmedel som är konstgjort framställda, inte ändras?  Det är svårt att ändra formen på naturligt förekommande livsmedelsprodukter såsom vissa frukter och grönsaker, men varför är marshmallows utformade som de är, år efter år, med vetskapen som finns i dag om dess ökade kvävningsrisk? Vi på Dechoker önskar att tillverkare av livsmedel som ofta konsumeras av barn bör i möjligaste mån utforma dessa produkter för att minimera kvävningsrisken i denna åldersgrupp.

Riskfaktorer för barn

Barn som är yngre än 4 år och barn med tugg- och sväljstörningar löper större risk för livsmedelsrelaterad kvävning. Innan molarerna bryter ut, kan barn bita av en bit mat med sina framtänder men inte finfördela det på lämpligt sätt. Barn i åldern 3 till 4 år har molarer men har ännu inte riktigt lärt sig att tugga helt effektivt. Barn i denna ålder kan också lätt distraheras när de äter. Barn som har sväljstörningar löper ökad risk för kvävning. Neuromuskulära sjukdomar, utvecklingsförsening, traumatisk hjärnskada och andra primära och sekundära medicinska åkommor kan negativt påverka den komplicerade neuromuskulära samordningen som är inblandad i sväljprocessen. Därför bör vårdgivare ägna särskild uppmärksamhet åt kvävningsförebyggande åtgärder bland barn med sådana neurologiska funktionsnedsättningar oavsett barnets ålder.

Beteendemässiga faktorer kan också påverka ett barns risk för kvävning. Hög aktivitetsnivå medan man äter, såsom att gå eller springa, prata, skratta och äta snabbt, kan öka ett barns risk för kvävning. Barnlek som innebär att kasta mat i luften och fånga den i munnen eller att stoppa ett stort antal marshmallows eller annan mat i munnen kan också öka risken för kvävning.

Dechoker; ett första hjälpen verktyg vid kvävning

bild på en antikvävningsmask, dechoker

Oavsett hur vaksamma vi än är, finns det alltid en liten risk och en kvävningssituation kan uppstå. Vår lättanvända första hjälpenhet kan snabbt hjälpa vid en blockerad luftväg, när tiden är knapp. Dechoker finns i tre olika storlekar, från 12 mån- 3 år, från 3–12 år och 12 år-vuxen. Med Dechoker nära till hands är du alltid beredd om en kväningssituation skulle uppstå. Den är liten och praktiskt och ryms i skötväskan, barnvagnen, i bilen, i kökslådan och den är lätt att bära med sig. Inga batterier behövs, inga inställningar heller. Kan användas sittande eller liggandes.

Läs mer om Dechoker här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *